Alles over autosleutel transponders

Na meer dan 25 jaar zijn autosleutels nog steeds in 2024 uitgerust met een transponder, ook wel bekend als een startonderbreker. Maar wat is deze transponder, waarom wordt er gebruik van gemaakt en wat te doen als de transponder niet werkt? In deze blog leggen we dat allemaal zorgvuldig uit.

Wat is een autosleutel transponder?

Een autosleutel transponder is een extra beveiligingsfunctie die je in de moderne autosleutel vindt. Het woord “transponder” is een samenvoeging van “transmitter” en “responder”. In de sleutel zit een klein elektronisch apparaatje dat zijn eigen unieke code heeft. Dit betekent ook dat je de auto alleen kunt starten als je een sleutel hebt met een transponder. Het fysieke deel van de sleutel geeft je toegang tot het slot in de deur en het contactslot van de auto. Tegelijkertijd communiceert de transponder met de motor van de auto en geeft aan dat deze mag starten. Het is de combinatie van de sleutel en de transponder die ervoor zorgt dat je de auto kunt starten. Deze extra beveiligingslaag zorgt ervoor dat jouw auto moeilijker te stelen is.

Hoe ziet een autosleutel transponder eruit?

Een autosleutel transponder is te herkennen als een erg klein magnetisch of glazen buisje. Dit buisje is vaak ongeveer 1 centimeter lang en is in het plastic gedeelte van de autosleutel geplaatst. Vanaf de buitenkant van de autosleutel is de transponder niet te zien.

Welke transponder autosleutel heb ik nodig?

Het is belangrijk om te weten dat er verschillende soorten transponders beschikbaar zijn. Waarbij sommige transponders alleen werken bij bepaalde automerken en modellen. In het geval dat jouw transponder kapot is en je een nieuwe moet aanschaffen, moet je hier dus goed rekening mee houden. De makkelijkste manier om te achterhalen welke transponder je nodig hebt is om langs te gaan bij een sleutelmaker of sleutelservice. Hier kijken ze welk nummer er bij jou transponder hoort, dit begint vaak met ID-code, A-xx, T-xx enzovoort.

Autosleutel signaal verloren

Als je merkt dat je autosleutel niet meer communiceert met je auto, dan komt dit waarschijnlijk doordat de startonderbreker het signaal kwijt is geraakt. In dit geval zijn er enkele stappen die je kunt nemen om het signaal terug te krijgen. Begin met het controleren van de batterij. In de meeste gevallen wordt het signaal verloren omdat de batterij leeg is. Vervang deze dus voor een nieuwe en zorg dat je dicht bij je auto staat wanneer je de sleutel gebruikt. Na verloop van tijd kan de sterkte van het signaal afzwakken, waardoor je dichter bij je auto moet staan voordat het werkt vergeleken met eerst.

Heb je dit gedaan, maar kan de transponder nog steeds geen signaal krijgen? Controleer dan op een elektronische storing die het signaal van de autosleutel kan verstoren. Doe dit door op een andere locatie verbinding met de auto te maken en zie of het signaal nu wel doorkomt. Raadpleeg ook altijd de handleiding van de auto. Vaak staan er specifieke instructies voor het oplossen van een signaalprobleem met de autosleutel. Zo staat er waarschijnlijk in hoe je zelf de autosleutel en dus ook de transponder kan resetten. Dit wordt vaak gedaan door een reeks knoppen in een bepaalde volgorde in te drukken.

Als geen van deze stappen tot nu toe effect hebben gehad, zit er waarschijnlijk een defect in de sleutel of responder zelf. Ook kan het probleem zelfs in het autosleutelsyseem van de auto zelf liggen. In dit geval kan je het best contact opnemen met een sleutelmaker. Onze specialisten kunnen verder onderzoek doen naar het probleem en de transponder in de sleutel opnieuw programmeren of indien nodig helemaal vervangen.

Regel jouw autosleutels met Autosleutel Services

Merk je dat jouw autosleutel steeds minder goed werkt en dat je steeds dichterbij moet staan voordat de auto het signaal van de responder doorkrijgt? Dan is er wellicht wat aan de hand met de interne technologie van de startonderbreker. Bij Autosleutel Services zijn wij gespecialiseerd in het onderzoeken en herstellen van dit soort gebreken voor een voordelige prijs. Neem contact met ons op en dan regelen wij alles om jouw transponder weer naar behoren te laten werken. Is de sleutel echt niet meer te repareren? Dan kunnen we ook uw transpondersleutel bijmaken!

Inhoudsopgave

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.