Hoe werkt het signaal van een autosleutel?

Je stapt ’s ochtends je auto in, drukt op een knop op je autosleutel, en je deuren ontgrendelen. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar er zit complexe technologie achter die ervoor zorgt dat je auto op afstand reageert op de signalen van je autosleutel. Autosleutel Services gaat je In deze blog uitleggen hoe het signaal van een autosleutel werkt en hoe deze beveiligd is.

De basisprincipes van het autosleutel signaal

Een autosleutel zendt een radiosignaal uit om te communiceren met de auto. Dit radiosignaal wordt verzonden via een specifieke frequentie, meestal in de megahertz range. Wanneer je op de knop van je autosleutel drukt, zendt de sleutel een uniek signaal uit dat je auto herkent. Dit signaal bevat een code die alleen je auto kan begrijpen. Dit zorgt ervoor dat andere signalen je auto niet per ongeluk kunnen ontgrendelen en zorgt ervoor dat jouw autosleutel niet andere auto’s kan ontgrendelen.

Hoe wordt het signaal verzonden?

Om het signaal van je autosleutel te verzenden, maakt deze gebruik van een kleine zender. Dit heet een keyfob. Deze keyfob bevat een zendermodule die is verbonden met een antenne. De zendermodule is verantwoordelijk voor het sturen van het radiosignaal op de juiste frequentie. Dit signaal wordt vervolgens door de antenne uitgezonden en ontvangen door de auto, waarna de deuren worden ontgrendeld.

Het radiosignaal heeft een beperkt bereik, meestal maar een paar meter. Dit is een veiligheidsmechanisme om ervoor te zorgen dat de sleutel alleen je auto ontgrendelt als je in de buurt bent. Dit beperkte bereik is ontworpen om te voorkomen dat dieven vanaf een grote afstand toegang kunnen krijgen tot je auto.

Hoe herkent je auto het autosleutel signaal?

Nu weten we hoe het signaal wordt verzonden, maar hoe ontvangt de auto dit signaal en hoe weet de auto dit signaal te herkennen als het juiste signaal? In je auto zit een stukje technologie genaamd een ‘ontvangermodule’. Deze zit meestal geïntegreerd in het slotmechanisme van de deur. Deze ontvangermodule is afgestemd op exact dezelfde frequentie als die van je autosleutel.

Wanneer je op de knop van de autosleutel drukt, zendt de sleutel een unieke code uit. De ontvangermodule luistert naar dit signaal en probeert het te decoderen. Wanneer de code overeenkomt met dat in het geheugen van de onvangermodule dan worden de deuren ontgrendeld. Is dit niet het geval dan blijven ze dicht. Dit zorgt ervoor dat een andere autosleutel ook niet per ongeluk jouw deur kan openen.

Beveiliging op een autosleutel signaal

De beveiliging van een autosleutel-signaal is de hoogste prioriteit om te voorkomen dat dieven er met jouw auto vandoor gaan. Daarom zijn ze de afgelopen jaren enorm doorontwikkeld en bieden ze een veel betere bescherming aan dan voorheen. Zo worden de volgende maatregelen getroffen om je autosleutel-signaal te beveiligen.

Encryptie

Moderne autosleutels maken uitbundig gebruik van encryptie om je signaal te beveiligen. Encryptie betekent dat het autosleutel signaal wordt gecodeerd en alleen gedecodeerd kan worden door de ontvangermodule in het slot van jouw auto. Dit maakt het haast onmogelijk om het signaal te onderscheppen en te gebruiken om de deur van je auto te ontgrendelen.

Rolling Codes

De meeste autosleutels maken tegenwoordig gebruik van een technologie genaamd Rolling Codes. Dit houdt in dat het signaal dat de autosleutel verstuurd telkens na elk gebruik verandert. Hierdoor wordt het extreem lastig voor hackers om het signaal te kopiëren en dan op een later moment zelf te gebruiken om toegang te krijgen tot jouw auto.

Sensoren

Tegenwoordig hebben auto’s bepaalde sensoren die alleen actief worden wanneer de autosleutels binnen een bepaalde afstand bevinden. Dit is over het algemeen een vrij korte afstand van maar een paar meter. Dit weerhoudt dieven ervan om het signaal te activeren en de deuren te openen als de sleutel niet in de buurt is. Hierdoor wordt het stelen van een auto een stuk lastiger gemaakt.

Al deze beveiligingsmethodes bij elkaar zorgen ervoor dat jouw autosleutel signaal goed beveiligd blijft en dat dieven veel moeite moeten doen om in je auto te komen. Helaas is geen enkel beveiligingssysteem 100% waterdicht, Dus het is verstandig om waakzaam te blijven en je sleutels veilig te bewaren en niet in de buurt van de auto te houden als die thuis geparkeerd staat.

Autosleutel Services voor jouw reparatie

Net zoals bij elke andere technologie kan er in de loop van tijd wat gebeuren en kan de sleutel minder goed gaan werken. Zo komt vaak voor dat na enkele jaren het signaal minder sterk wordt of dat de auto het signaal niet meer herkent. Voor dit soort problemen is Autosleutel Services jouw specialist! Neem contact met ons op en laat jouw autosleutel repareren!

Inhoudsopgave

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.